.jpg)
Parikymmentä minuuttia sitten puhelimeni tärähti muutaman viikon hiljaiselon jälkeen lupaavasti. -Varmaan väärä numero, ajattelin, mutta ei sentään: Veijohan se lähetti tekstiviestin liitteenä lupaamiaan kesäkuvia kalastuskiertueeltaan. Pari viikkoa sitten Veijo nimittäin pakkasi kaiken oleellisen, perheestä pullasutiin, Marilyniinsä ja kaasutti jonnekin. Tiedän tämän kaiken siitä, että upouusi Buster Magnum -veneeni oli hävinnyt trailereineen 13.7. sunnuntain ja 14.7. maanantain välisenä yönä. Rikos ei ollut ensimmäinen epäilykseni, sillä trailerini oli viety lukitusta hallista, eikä murtojälkiä ollut. Rikoksen todennäköisyyttä vähensi myös hallin lattialta löytämäni Veijon käsialalla vanhalle voittotositteelle kirjoitettu viesti: "Pidä puhelin päällä, kohta tulee kuhakuvia!"
Yllä ollut kuva tuli siis hetki sitten ja aivan kuin lisätäkseen tuskaani, Veijo lähetti tämän heti perään:

Kyllä meikäläisellekin kuhafile maistuisi, mutta nyt tyydyn mansikoihin ja mehuun. Olin nimittäin tänään poimimassa mansikoita. Marjanhakureissuni valmistelu alkaa tyypillisesti pari päivää ennen h-hetkeä. Mikäli tuleville päiville on luvattu hyvää säätä, etsin paikkakunnan lehdestä marjatilojen ilmoituksia ja alan soittelemaan. Joskus joku vastaa, joskus ei. Mikäli linja aukeaa, keskimäärin joka kolmas sana on tarkoitettu minulle ja kaksi kolmesta on tarkoitettu myyjän edessä oleville ihmisille. Hinnat ovat lähes järjestäin pöyristyttäviä. Minusta tuntuu myös siltä, että henkilö luettelee kaikki maailman mansikkalajikkeet läpi, pyydän sitä tai en. Lisäksi puhelimessa saadut ajo-ohjeet ovat vähintäänkin kyseenalaisia. Kuitenkin pakko on lähteä, sillä kaikki lehti-ilmoitukset on jo koluttu läpi. Näpyttelen gepsiini puhelimesta saamani marjatilan osoitteen, valitsen lyhimmän reitin ja köröttelen parikymmentä kilometriä matkasta neljääkymppiä jotain kärrypolkua pitkin. Lopulta saavun määränpäähäni huomatakseni, että se ei ole marjatila, vaan Turengin S-market. Kaupan edessä on myyntikoju, josta punaiset marjat iskevät minulle silmää. Ajan kojun viereen ja kysyn tietä etsimälleni marjatilalle. Saan uuden osoitteen ja ennen kuin kaasutan paikalta, ehdin huomata, että neljän kilon laatikko priimamansikkaa on kohtuuhintainen.
Lopulta pääsen marjatilalle. Ämpärit perähudlarista kainaloon ja kassalle. Ämpärit on punnittava, vaikka niissä on vielä kolmelta edelliseltä vuodelta jäljellä tarkka paino tarraan merkattuna. Tarrat eivät nimittäin lähteneet kyljestä ilman hiomakonetta. Sitten poimimaan! -Eipäs hätäillä! Seuraavaksi on vielä päätettävä, mitä lajiketta haluan poimia. Pyydän suosittelemaan, mutta myyjä käskee maistaa ja päättää itse. Päädyn Emilyyn, mutta kuulen, että se on loppu. Bounty? -Sama juttu. Korona on mun juttu! -Ei sittenkään, se ei kestä pakastusta. Minun on siis otettava Polkaa, joka kuulemma on myös myyjän suosikki.
Sitten marjamaalle, onneksi mukanani on opas. Kävelemme noin kolme kilometriä erään pellon laitaan. Tai siis minä kävelen ja oppaani ajaa vieressä mopolla. Opas näyttää rivin ja kaasuttaa pois. Alan poimia. Yksi. Kaksi. Kol..eiku, se onkin mätä. Kolm...sama. Kolme. Pitäsköhän välillä maistaakin? -Ei vielä. Marjat ovat harvassa, muita ihmisiä ei näy. Pari paarmaa on kuitenkin jo löytänyt minut. Aurinko porottaa siihen malliin, että ripustan paitani kepin nokkaan. Huomaan unohtaneeni aurinkorasvan autooni. Marjoja on naurettavan vähän. Koluan pari sataa metriä mansikkariviä ja ämpärini ei ole edes puolillaan. Välillä kuulen kauempaa oppaan mopon äänen, mutta koskaan hän ei tule näköetäisyydelle. Usko alkaa horjua, niinkuin minäkin. Tauon paikka, lähden käppäilemään autolleni.
Kävellessäni näen ihmisiä, jotka kantavat kädet vapisten kukkuraisia astioitaan punnittaviksi. Tarjoudun kantamaan erään rouvan mansikkalaatikot. Hän kertoo keränneensä parissa tunnissa 16 kiloa marjaa. Eläkkeellä oleva kansakoulunopettaja ehtii yhden kilometrin matkalla myös opettaa: opin, että kiloon mahtuu kaksi litraa mansikoita.
Punnituskojulla on kymmenen metrin jono. Kaikki jonottavat yhdelle ja samalle vaa'alle. En pysty irtautumaan tilanteesta ja kymmenen minuutin päästä pääsen vihdoin nostamaan laatikoita vaa'alle. Kojussa on hämärää, kärpäset pörräävät. Laatikot vaa'alle ja himaan! OHO! Siinä olikin vielä yksi kynnys. Uskokaa pois, että kuusitoista kiloa mansikoita kannattaa pitää niille varatuissa laatikoissa! Tästäkös meteli syntyy! Tarjoudun korvaamaan vahingon, mutta rahalla ei tätä kuulemma korvata! Opettaja nimittäin haluaa marjansa ilman karoja. Minun on siis palattava marjamaalle. Nostan aurinkorasvan autoni katolle, että muistan sen, haen vielä nopean huikan vettä ja sitten menoksi. Opettaja tietää hyvän rivin. Perille päästyäni tunnen kirvelyä selässäni ja huomaan unohtaneeni sen saaterin rasvan sinne katolle...Paidasta ei ole mitään tietoa, eli se jäi varmaankin sinne kepin nokkaan.
Marjaa on käsittämättömän paljon ja tunnin päästä urakka on valmis. Vien marjat juosten punnitukseen, haen oman ämpärini autoni vierestä. Sehän oli puolillaan mansikoita, mutta nyt se on täynnä hiekkaa. Heilutan viereisessä hiekkakasassa leikkiville lapsille ja lähden huuhtelemaan hiekat pois ämpäristäni. Ajan autoni varjoon hieman kauemmas hälinästä.
Koska nyt tiedän hyvän marjapaikan, homma sujuu. Puolessatoista tunnissa olen kerännyt ämpärini täyteen. Punnituksessa kuulen, että mansikat kannattaisi kerätä laakeaan astiaan ämpärin sijasta. Aivan sama, marjat takaronkkiin ja kohti kotia. -Voinhan mä marjat tietysti pistää takapenkin jalkatilaankin, sillä joku on näköjään rysäyttänyt autoni perän aivan rusinaksi. Kukaan ei luonnollisesti ole nähnyt mitään. Kotimatka on tuskallinen, sillä penkkini puunappulapäällinen ei tunnu palaneessa selässä kovinkaan hyvältä.
Kaiken kaikkiaan voin todeta, että reissu oli oikein kiva, tuskin maltan odottaa ensi kesään!
-Jykä